LCHF dag 1
Frukost: 1 stekt ägg, finncrisp och ost (finncrisp är okej att äta så länge man inte gör det överdrivet mycket, och har mycket pålägg på)
Lunch: Blomkål, sallad, fjärilskotlett, sås av köttskyn med grädde och färska champinjoner.
Middag: Resten från lunchen.
Tommi gör förresten LCHF bröd nu, så här ser det receptet ut:
3 ägg
100 g philadelphiaost
en nypa salt
½ msk fiberhusk (kan uteslutas)
½ tsk bakpulver (kan uteslutas)
- Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar. Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande. Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
- De kan ätas som smörgås eller användas som korv- eller hamburgerbröd. Variera dem gärna med att strö över lite olika sorters frö innan gräddning, t.ex. vallmo-, sesam- eller solrosfrön.
- Du kan även göra en enda stor oopsie som du sedan använder som rulltårtsbotten. Lägg bara på ett rejält lager med grädde och valfri bärsort.
Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag har lätt hjärtklappning, är väldigt trött och har huvudvärk. Vilket är några av symptomerna när man slutar med socker osv. Kan man verkligen redan känna av sockerutsättningen? Ja antagligen, har man ätit det varje dag i hela sitt liv så är det klart att det känns.
Igår på tåget på väg hem från min älskade syster läste jag första kapitlet i boken "Matrevolutionen". Jag uppmanar ALLA som läser min blogg till att läsa det. Ni kommer bli äcklad och inse vad det är för skit (GIFT!) vi trycker i oss.
Klicka:
http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2010/12/Matrevolutionen_kapitel1.pdf
"När du äter bröd bakat på vitt mjöl, det vill säga ren stärkelse, bryts det snabbt ner till druvsocker i magen och tas upp i blodet så att blodsockret stiger. Din kropp är inte utvecklad för att hantera mängder av ren stärkelse. Vet du hur mycket blodsocker allt ditt blod innehåller just nu totalt sett? Runt fem gram. En tesked druvsocker. Det är allt, upplöst i dina runt fem liter blod, om du är frisk. Men det kan ändras. Blodsockret hålls normalt inom fasta gränser. Det stiger aldrig mycket efter att vi ätit, högst runt 50 procent hos friska. Högre blodsocker kan nämligen skada blodkärlen. Hur hanteras det kraftiga upptag av blodsocker du kan få av stärkelse? Hur lyckas kroppen hålla normalt blodsocker ändå? Genom att blodsockret tas upp och används av kroppens celler. Då behövs en hormonell signal av ett hormon som har en central roll i vår kropp och för vår historia. Det hormonet heter insulin. Insulinet är avgörande för den reglering av blodsockret som utvecklats under miljoner år, innan vi åt ren stärkelse. Äter du en stor tallrik pasta, ris eller potatis kan över hundra gram druvsocker forsa ut i ditt blod. Ditt blod som bara ska innehålla fem gram åt gången. Resultatet? Insulinet skjuter i höjden, kanske till onormala höjder, för att hålla blodsockret någorlunda stabilt ändå. Ju mer stärkelse du äter desto högre blir ditt insulin. Insulin är också kroppens fettlagrande hormon. Av det skälet och många fler kan det vara skadligt med mer insulin än normalt. Bland befolkningar som inte åt den nya maten var insulinet betydligt lägre än vad som är normalt idag."